bus auto fiets
Menu

KoopStart: wonen bereikbaarder maken voor starters

Met name voor starters op de woningmarkt is het niet eenvoudig om een woning te kopen. Daarom zetten wij bij Buiten het Erf KoopStart in. Dit betekent dat je een woning koopt voor een lagere prijs dan de marktwaarde van de woning. Op die manier bieden we bij Buiten het Erf in fase 1 totaal 9 tussen- en hoekwoningen aan met een KoopStart-prijs vanaf € 250.000,-. Stel dat je de woning eigenlijk niet zou kunnen financieren, dan is dat misschien wel haalbaar met KoopStart.

Hoe werkt KoopStart bij aankoop?
Met KoopStart wordt er een percentage van de marktwaarde van de koopprijs afgetrokken. Bij Buiten het Erf is dit minimaal 10% en maximaal 15%. De marktwaarde wordt bepaald door een onafhankelijke taxateur. De VON-koopprijs die bij start verkoop online staat, is de getaxeerde marktwaarde minus de verstrekte koperskorting. De verlaagde koopprijs heeft als voordeel dat je nu misschien wél een hypotheek kunt afsluiten. Daarnaast profiteer je van lagere maandlasten omdat je hypotheek lager is.

En hoe werkt het bij verkoop?
Als je de woning op termijn verkoopt, dan reken je een bedrag af met ons als ontwikkelaar. Dit bedrag bestaat uit de verstrekte koperskorting én een van tevoren afgesproken percentage van de waardeontwikkeling. Bij Buiten het Erf is de waardeontwikkeling hetzelfde percentage als de koperskorting. De waardeontwikkeling kan zowel een stijging als een daling van de marktwaarde van jouw woning zijn. Als ontwikkelaar delen we dus niet alleen in de waardestijging, maar ook in een eventuele waardedaling.

home - about background (14) - 820 x 340.jpg

Voorwaarden KoopStart

KoopStart is echt bedoeld om starters te helpen. Er gelden dan ook de volgende voorwaarden om in aanmerking te komen voor een KoopStart-woning:

 • Je/jullie hebt/hebben nog niet eerder een koopwoning gehad*
 • Voor de 3 KoopStart-tussenwoningen van € 250.000,- hebben thuiswonende starters voorrang
 • Voor de KoopStart woningen geldt dat de maximaal aangevraagde financiering 20% boven de KoopStart v.o.n. prijs mag zijn. Dit betekent bij een woning van 250.000 euro dat er maximaal voor 300.000 euro financiering mag worden aangevraagd.

* Wij verwachten dat het inschrijfformulier naar waarheid wordt ingevuld. Bij de woningtoewijzing wordt de informatie op het inschrijfformulier gecontroleerd. Als blijkt dat de opgegeven informatie onjuist is, wordt de kandidaat uitgesloten van toewijzing.

Op het moment dat er geen kandidaten (meer) zijn die voldoen aan de voorwaarden, worden de woningen toegewezen volgens onze normale toewijzingsprocedure.

Voorbeelden bij verkoop met winst of verlies

Hieronder vind je 2 rekenvoorbeelden van verrekening bij waardestijging en waardedaling, waarbij de waardeontwikkeling fictief op 10% is gezet. Goed om te weten: als je na de aankoop verbeteringen hebt aangebracht aan de woning - zoals een uitbouw of dakkapel - wordt door de taxateur bepaald wat het waarde-effect hiervan is. Deze waardetoename is helemaal voor jou en blijft buiten de afrekening met ons als ontwikkelaar.

Voorbeeld 1:

Voorbeeld 2:

KoopStart samengevat

 • Je betaalt bij aankoop van een woning met KoopStart 10 tot 15% minder dan de marktwaarde;
 • Je hypotheek en maandlasten zijn lager door doordat je minder hoeft te financieren;
 • Een woning kopen met KoopStart is vrijwel hetzelfde als wanneer je volledig eigenaar bent van de woning. Dus met alle voordelen, maar ook met de mogelijke risico’s die daar bij horen;
 • Je bent volledig eigenaar van de woning, de hypotheekrente is aftrekbaar en de woning is te financieren met Nationale Hypotheek Garantie (NHG);
 • Je moet de woning zelf als hoofdbewoner bewonen voor in ieder geval een termijn van 3 jaar vanaf de datum van de juridische levering;
 • Je kunt de woning later vrij op de markt verkopen;
 • Na 3 jaar is tussentijdse afrekening met de ontwikkelaar mogelijk. Hierna ben je volledig eigenaar van de woning. Dit kan bijvoorbeeld na een schenking of bij het vrijkomen van spaargeld;
 • Bij (tussentijdse) verkoop wordt de woning door een onafhankelijke taxateur getaxeerd om de actuele marktwaarde vast te stellen. De kosten van de taxateur zijn voor de verkopende partij;
 • Bij verkoop reken je een bedrag af met ons als ontwikkelaar: de verstrekte koperskorting én het afgesproken percentage van de waardeontwikkeling. Bij Buiten het Erf is de waardeontwikkeling hetzelfde percentage als de koperskorting.

Meer informatie over KoopStart is te hier te vinden:

KoopStart

Update

Nu in verkoop

Nu in verkoop

De 20 woningen van Buiten het Erf zijn nu in verkoop. De inschrijving is gesloten, maar je kan je nog inschrijven als reservekandidaat.

Schrijf je in!